Blog

Trial szoftver fogalma, jelentése

A letölthető szoftverek több kategória szerint is csoportosíthatóak aszerint hogy a fejlesztő mely célokat tűzte ki maga elé azok készítésekor. A Trial kifejezés, általában kereskedelmi termékek esetén jellemző.

Ha egy szoftverfejlesztő haszonszerzés céljából készít egy alkalmazást, abból ízelítőt szeretne nyújtani a felhasználói célcsoportnak abból az okból, hogy azt megismerhessék, kedvet kapjanak annak megvásárlására. Ezek a programok általánosságban valamilyen korlátozást tartalmaznak, szinte minden esetben a használhatóság idejében érzékelhető. Ez általában az ár és tudás, illetve a készítő függvényében változik. Vannak olyan termékek amit csak néhány napig próbálhatunk ki, de a legjellemzőbb a 30 nap. De az sem meglepő hogy valamilyen promóció keretében ez egészen kitolható akár 90 napra, ez inkább Windows rendszereknél jellemző. Az időszak lejárta után vagy korlátozással, vagy pedig teljes működésképtelenség tapasztalható. Ezen promóciók igen hasznosak tudnak lenni arra, hogy ízelítőt kaphasson mindenki olyan szoftverek funkcionalitásába, ami akár jelentős összegek kiadásakor lenne megvalósítható. A kipróbálási időszak teljes funkcionalitással dolgoznak, esetenként értesítő üzenetet jelenítenek meg. Ezek a szoftverek valamilyen szellemi jogi védelem alatt állnak. Kipróbálásra szánt változatok. Lásd még: Freeware Fogalma, DEMO fogalma


Ha új verzióról van tudomásod, vagy észrevételed van az oldallal kapcsolatban használd a lap tetején található kapcsolat menüpontot.


Kapcsolódó szoftverek

Szólj hozzá